07 Mart, 2008

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ


Bugün bayan arkadaşlarıma , ‘’8 Mart dünya kadınlar gününü’’kutlayan mesaj geçtim.
Bazı arkadaşlarım bu mesajları kabul etmek istemediler. Daha doğrusu böyle bir kutlamayı kabul etmeyenler oldu. Haklı tarafları mutlaka vardır.

Kutlamamı geri alayım dedim ama vaz geçtim. Çünkü ben, farklı düşünüyorum.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarının kazanılmasında nereden gelindiği ve bugünlere nasıl ulaşıldığının hatırlanması gereken bir gün.


1857 yılında New York’ lu kadınların daha insanca yaşam isteyerek, eşitsizliğe ve ayırımcılığa karşı sürdürdüğü mücadele ile başlamıştır.

Böyle günlerin olması gerekir diye düşünüyorum. Bu ölüler üzerinden nemalanmak değil. Sorunların konuşulduğu, hakların arandığı, çözümlerin konuşulduğu ve düşünüldüğü bir gün olarak düşünüyorum. Belki sonuç her zaman ki gibi bir çözüm olmuyor ama en azından bu gün tüm basın bu konuda yazıyor, çiziyor, konuşuyor. Toplantılar yapılıyor, tartışılıyor. Kadının sesi çıkıyor ve söylemek istediklerini duyurabiliyor. Bir musibet bin nasihatten iyi olur belki de, bir gün birilerinin kafası çalışır ya da aklına gelir çözüm bulmak.

Yani sözün kısası, 8 Mart dünya kadınlar günü, kadınları hatırlamak için değil, kadın haklarını, kadın-erkek eşitsizliğini, kadına karşı yapılan şiddeti ve kadına dair bütün sorunların konuşulduğu, tartışıldığı bir gün olduğu için, olması gereken, kutlanması gereken bir gün diye düşünüyorum.

Yoksa hiçbirimiz mum ışığında, hafif müzik eşliğinde, tek taş yüzük hediye alarak, lay lay lom kutlamak istemiyoruz kadınlar gününü. Sesimizi ne kadar zamanda, nasıl duyurursak bu önemli benim için.

Kadınlar gününüz kutlu olsun

Yasemin Gürtürk
7/Mart/2008

1 Yorum:

saat: 4:27 ÖÖ , Blogger yaryayinlari dedi ki...

Literatürde, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak tanımlanıyor. Emekten ve mücadeleden soyutlanınca, sizin de güzel bir şekilde ifade ettiğiniz gibi daha çok tüketim için "lay lay lom" olmaz mı?
Başarılar.

yaryayinlari@mynet.com

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa