15 Ocak, 2008

DONDURMAM MANDADAN


Türkiye,bir tarım ve hayvancılık ülkesi olmasına rağmen, hayvan yetiştiriciliği hızla azalmaktadır. Özellikle ''manda'' yetiştiriciliği en aza inmiş durumdadır.
Hangi ekolojik bölge ve ortamlarda ne tür yetiştiricilik yapılması ve üretilmesi gerektiğine dair, devletin destekleme politikası düzenlenmelidir.

Neredeyse yok olma durumunda hızla ,ilerleyen ''manda'' yetiştiriciliği, aslında en kolay hayvan yetiştiriciliği kapsamındadır.Aile yetiştiriciliği ile bile yapılsa, iyi bir rekabet haline gelir.
Sulak ve meraları seven manda, bulduğu her otu yer. BU yüzden fazla masfarlı değildir.Derisinin kalın olması dolayısıyla da hava şartları ne olursa olsun, otlak ve meralarda rahatça dolaşabilir.
Sütü beyaz ve kaymaklı, verimi çok olması dolayısıyla tercih edilir.

Çiftçi Feridun YAĞCI, İznik'in Çakırca köyünde, manda yetiştiriciliğine başlamıştır.Ekolojik ortamda yetiştirdiği mandalardan aldığı sütü, kendi değerlendirerek dondurma yapımına başlamıştır.

Bu aşamaları anlatan bir de kısa flim çekildi.

''DONDURMAM MANDADAN''

Bu flim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Projesi(UNDP)ninve DPT'nın yaralandırıcısı olduğu (Sürdürebilir Kalkınmanın Sektörel politikalarına Entegrasyonu Projesi) kapsamında, Belgesel Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği tarafından düzenlenen ''Sürdürebilir Kalkınma, Kısa Flim ve Belgesel Proje'' yarışmasına katılmıştır.

Ölçütler şu şekilde değerlendirilmiştir:

-Sürdürülebilir kalkınma kavramının farklı boyutları ile ilişkisi

-Teklif edilen projenin ‘Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalarına Entegrasyonu Projesi’ mesajlarını destekleyici olması

-Sinemasal anlatımda yaratıcılık

-Zaman ve bütçe açısından uygulanabilirlik
Bu yarışmaya 6o eser katılmıtır.

Yönetmenliğini, İznik'li Serdar Güven'in yaptığı ve ''manda ve Göl Balığını Yetiştiriciliği''ni konu alarak katılan''Dondurmam Mandadan''kısa flimi bu yarışmada, çekim için desteklenecek projeler arasında 5.liği kazanmıştır.

Bu proje , Yerel ve ekolojik sistemde uyumluluğu, aynı zamanda da sürdürülebilirliği ve istihdam yaratabilirliliği yakalayabilmiş çabaları arşivleyip desteklemek için yapılan bu proje yarışmasıdır. Aynı zamanda eski bir geleneği tekrar canlandırıp atıl mera arazilerini değerlendiren, göl ekosistemi içinde çok değerli olan “Feridun Yağcı”nın çalışmalarını da örnek proje olarak kullanılacaktır.

Tebrik ediyor, Başarılarının devamını diliyorum.

Yasemin (Karaoğlu) Gürtürk

Etiketler:

2 Yorum:

saat: 12:10 ÖS , Anonymous Adsız dedi ki...

çok hoşuma gitii doğayla iç içe bir proje olmuş biz beğendik inşallah ileri de daha büyük bir oluşum yarıtılmış olur kendilerini tebrik ediyorum???

 
saat: 11:51 ÖS , Anonymous Adsız dedi ki...

ben bu dondurmanın olduğu mekanda çalışıyorum su ana kadar külahta dondurma sevmesdim ama çalıştığımdan beriii acayip tatlı geldi:d
tavsiye ederim iznik göl taş iskele nin orası

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa