04 Nisan, 2008

BAL

Çalışkan arıların, çiçeklerden topladıkları nektarları, peteklerin arasına büyük itinayla yerleştirerek bizlere sunduğu bir besin kaynağı olan bal,
Yetiştikleri bölgelerdeki bitkilerin isimlerine göre çeşitlilik gösterir. Çam balı, çiçek balı gibi.
100 gramında 304 kalori bulunur.

Her derde devadır bal. Biraz tarçınla karıştırırsanız, öksürüğünüze iyi gelir. Yoğurtla karıştırıp yüzünüze sürerseniz, gençleşirsiniz kırışıklıklarınız gider, ütülenmiş gibi olursunuz.

Şeker oranı yüksek olan bir tatlı besin olduğu için de bazı deyimlerde kullanılmaktadır.
Karşılıklı biriyle konuşulurken, biri diğerinin lafını bölmek isterse eğer ''lafını balla kestim'' der.
Yani muhabbet o kadar tatlıdır ki laf kesmeyi böyle kırmadan, incitmeden yapar.
Bir işten çıkar sağlayanlar içinde, ''bal tutan parmak yalar'' denir.

Sanırım artık bu deyimlere bir yenisi daha eklenmeyecek artık. Zira ülkemizde bal stokları ve üretimi azaldığı için, Arjantinken bal ithal etmeye başladık. eee hal böyle olunca da deyimler sözlüğüne balla ilgili yeni bir şey katılmayacak demektir. Sadece birileri bal ithal ederken, başka birileri de parmaklarını yalayacak. Bize de avucumuzu yalamak düşer sanırım.


Suya biraz şeker karıştırıp bir kaba koysam balkona yerleştirsem, arılar bu sudan içip de balkonumun bir köşesine bal yapar mı acaba? Kendi balımı kendim yetiştirmiş olur muyum diye düşünüyorum. Nede olsa, yerli malı yurdun malı.

Ve


Lafımı Arjantin balıyla kesmek istiyorum.


Yasemin Gürtürk
4/ Nisan/ 2008

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

Bu yayına verilen bağlantılar:

Bağlantı Oluştur

<< Ana Sayfa