06 Mayıs, 2008

İZNİK, DERBENT 6.KAN ÇİÇEKLERİ FESTİVALİ

6. düzenlenecek olan Kan Çiçekleri şenliği 18 Mayıs 2008 Pazar günü Derbent Köyü Değirmendere mevkiinde yapılacak.
İznik Kaymakamlığı ve Derbent Köyü Muhtarlığınca ortaklaşa olarak düzenlenen şenliğe İznik’ten ogün otobüsler ücretsiz kalkacak.

Kan Çiçeği: Literatürdeki adı "Ponera Pregrına". İznik'in Derbent Köyü, Değirmendere Mevkii'nde yetişen kan kırmızı bir çiçek. Lale türünden, soğanlı bir bitki.

İznik'i ve İznik Gölü'nü tepeden gören sınırlı bir alanda yetişiyor. Öyle uzun ömürlü bir bitki değil. Mayıs ayının ilk haftasından son haftasına uzanan bir zaman diliminde görebilirsiniz.

Kan çiçeğinin keşfedilişi de ilginç. 1996 yılında, İznik Dostluk ve Kültür derneği üyeleri, Derbent Köyü'ne pikniğe davet ediliyor. Yörede yürüyüşe çıktıkları sırada kan çiçeğine rastlıyorlar. Bu olağanüstü güzellikteki çiçek herkesi büyülüyor. Hemen o gün, çiçeğin güzelliğini ve köyün adını duyurmak amacıyla "Kan çiçeği Senliği" düzenlemeye karar veriyorlar. Ünü günden güne artan kan çiçeği, ileriki yıllarda İznik'te düzenlenecek bir festivale de isim babalığı yapacak gibi görünüyor. . Kan çiçeği Şenliği, beş yıldır büyüyen bir coşkuyla gerçekleşiyor

Derbent'te. Şenlik, bu yıl İznik Kaymakamlığı, Derbent Köyü Muhtarlığı'nın ortak çabasıyla gerçekleştiriliyor. Şenliğin amacı; doğa sevgisi ve çevre bilincini gündemde tutmak, kan çiçeği sayesinde İznik'i daha geniş kesimlere tanıtmak. Kan Çiçeği Şenliği, yalnızca müzik ve folklar gösterileriyle gerçekleşen bir şenlik değil. Konuklara leziz ikramlar da yapılıyor. Derbentli hanımların, bacıların hünerli ellerinden çıkan nefis börekler, dolmalar, baklavalar kapış, kapış gidiyor. İnsanlar sevgi, dostluk, kardeşlik ve hoşgörü dolu bir ortamda doğayla bütünleşiyorlar.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa