05 Mayıs, 2008

KRALİÇE 2’nci ELİZABETH ve İZNİK ÇİNİSİ

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth 15 Mayıs’ta Bursa’ya geliyormuş.

Kraliçe, Türkiye'ye yapacağı bu resmi ziyarette Bursa’yı tercih etmesinin nedeni, Bursa’nın Osmanlı’ya başkentlik yapması, ‘ipek ve çiniciliğin merkezi’ olması nedeniyle programına almış.

İznik, Hıristiyan alemi için kutsal bir şehir. 325 yılında ilk konsil burada toplanmıştır. Ayrıca Osmanlılara başkentlik yapmış olan İznik, çinicilik alanında dünyaya adını duyurmuş, 14 ve 17 yüzyıllardan kalan çini fırınlarıyla turistlerin ilgisini çeken bir şehir haline gelmiştir.

Günümüzde hala İznik’te çinicilik sanatı tüm hızıyla devam etmektedir.
Kurulan atölyelerde yapılan çiniler dünyanın dört bir tarafına ihraç edilmekte, sergilenmekte ve Kraliyet ailesi de dahil olmak üzere bir çok devlet büyüklerine hediye edilmektedir.


İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth, Bursa’ya yapacağı ziyarette ipek ve çini diyarını gezerken acaba ne bulacak diye düşünüyorum.

İpekçilik Bursa’da kanayan yara. Ne yetiştirilen koza kaldı, nede ipek üretimi.


İznik’te çinicilik devam ediyor. Ancak Bursa Yeşil türbe’nin eskiyen çinilerinin restorasyonu için Kültür Bakanlığı, Özbekistan’a sipariş veriyor. Hemen yanı başında, İznik’te üretilen çinileri görmezden gelerek, Özbekistan’ı çini yapımı için seçiyor.

İznik Çini Vakfı, Prens Charles’ın yaptırdığı İslami Kültür Merkezine çini üretimi yapıyor.

Hal böyle iken, Bursa valisi Sayın Şahabettin Harput, dünya çapındaki kuruluşlara çini yapan İznik Çini Vakfı Başkanı prof. Dr Işıl Akbaygil’i ve İTÜ öğretim üyelerini kabul ediyor.

Vakıf başkanı, sundukları numunelerden, hala umudunu kesmiyor. İznik Çini Vakfı, rapor hazırlama aşamasında çalışmalarını sürdürüyorlar.

Gelelim konunun esasına, İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth Bursa’ya geldiği zaman mutlaka İznik’ i de programına dahil edecektir, ya da böyle olmasını arzu etmekteyim. Ailesine ve ülkesine gönderilen İznik çinilerini yerinde görmek, kuvarsın göz akı kadar beyaz renginin etrafa verdiği ferahlığı hissetmek isteyecektir.

İznik çinisi bu kadar önem arz ediyorken, 1,3 milyon YTL’ ye yenilenmesi düşünülen Yeşil Türbenin çinileri Özbekistan’a sipariş verilmektedir. Hem paramız ülke dışına gitmekte, hem de İznik çinisinin adı kirletilmeye çalışılmaktadır.

Bursa valisi ve Büyük şehir Belediye Başkanı Kraliçe 2’nci Elizabeth’i karşılama telaşına girince bunları unuttular mı acaba?

İlkönce İznik Çini ustalarına sonra da, Kraliçeye verecek cevapları mutlaka vardır. Ben de merak etmekteyim.

Yasemin Gürtürk
5/Mayıs/2008

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa