28 Mayıs, 2008

ST.HİLARİON KALESİ - GİRNE

St. Hilarion Kalesi, Kıbrıs’ta önemli kalelerden biridir. Ada halkını Arap akınlarına karşı korumak ve uyarmak adına yapılmış en yüksek tepelerden biridir.



Kale, Lüzinyan Döneminde daha da geliştirilmiştir. Bahçenin serinliği ve Kıbrıs’ın en güzel manzaralarından birini görme şansının olması dolayısıyla Lüzinyan asillerinin tercih ettiği bir kale olmasını sağlamıştır

Kale 1489 yılında Venediklilerin adayı ele geçirmesiyle boşaltılmış ve kaderine terk edilmiş.
Çok büyük tradejilerin ve başarıların yaşandığı bu kalede 14.y.y. sonlarından günümüze ulaşan tradeji, Kıbrıs Kralı 1. Peter’in kardeşi Antakya Prensi John ile ilgilidir.
Prens ve ailesi Kıbrıs’a saldıran Cenevizlilerden korunmak için St. Hilarion kalesinde yaşamaya başlamışlar. John kendisine düşman olan kraliçe Elenor’un yalanları sonucunda sadık koruması olan Bulgar askerlerinin kendisine karşı gizli planlar yaptığına inanmış. Bu olaya çok kızan Prens Bulgar korumalarını yanına çağırarak tek tek uçurumdan aşağıya atmış.


Atölye, Lüzinyan döneminde kullanılan silahların bakımı ve onarımının yapıldığı bir sergileme.





Kale değişik yükseltilerde kurulu üç bölümden oluşmaktadır:
1. Bölüm asker, kale çalışanları ve bu kişiler için yapılmış sarnıç, ahır odaları ve diğer yapılardan oluşmaktadır.
2. Bölüm kilise, kraliyet sarayı ve holü, mutfak, sarnıç, kale komutanına ait odalar, kiler, ve ortaçağ tuvaletleri yer almakta.
3. Bölüm dik merdivenler ve zikzak çıkışlarla yürümeyi kolaylaştıran bir yürüyüş yolu ile başlıyor. İç bahçe içinde fırını olan bir mutfak, sarnıçlar ve odalar.


Mutfak





Kale Komutanı Odası











Bahçeden kısa bir tırmanışla en yüksek kısma geliniyor. Deniz seviyesinden 732m. Yükseklikte ve müthiş bir manzaraya sahip.

















Ve uzaktan bakıldığında St. Hilarion kalesinin içinden pamuk prenses ve yedi cüceler çıkacakmış gibi geliyor insana. Tıpkı Walt Disney’in çizgi filmlerinde resmedilen kuleler, mistik bir hava içersinde insana ilham veriyor.



Yasemin Gürtürk





Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa