15 Mayıs, 2008

YOKSA "MİNAREDEN" UTANIYOR MUSUNUZ?







Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 15.11.2007 tarihinde ihale edilen İznik Ayasofya Camiinin restorasyonuna o günden bu yana devam ediliyor. Çatısı kapanan, bazı kapalı pencereleri açılan Ayasofya Camiinin son olarak da Mimar Sinan tarafından yapılmış olup harabe halde olan Minaresi restore edilmeye başlandı.
Ancak nedendir bilinmez, ihale tabelasında dahi adı İznik Ayasofya CAMİİ olarak yazılan eserin Büyük Usta Mimar Sinan Tarafından yapılmış minaresi bir türlü aslına uygunluğunu bırakın, minareye benzemesin diye her türlü çaba sarf edilerek güdük bir minare ortaya konuldu. Bir de şimdi yapılan güdük minarenin tarihi görüntüsünü kaybetmek için üzerine beton sıva kaplanıyor.
Bunu yapanlar, yani Projeyi onaylayanlar, Hayata geçirenler: Nerde görülmüş tarihi bir eserin betonla kaplanması? Sizin maksadınız bir tarihi yeniden canlandırmak mı? Yoksa Bizanssın yaptığını ayağa kaldırıp, Millet ne der diye Osmanlının yaptığını alın işte bununla idare edin der gibi, Bu Müslüman Türk Milletine Hakaret eder gibi, O’nun Atasının yaptığı eseri bozarak, değiştirerek, çirkinleştirerek kötü göstermek mi?
Biz İznik Halkı Olarak, İznik Halkının tercümanı olarak, Yapılan bu Minarenin Mimar Sinan’ın eseri ile alakasının olmadığını iddia ediyor ve kabul etmiyoruz. Hele üzerinin betonla kaplanıp gri bir görüntü ile ortaya çıkarılmasını hiç hazmetmiyoruz. Bu İznik’e ve İznik Halkına yapılmış bir Hakarettir. İznik’in en güzide eseri katledilmiştir. Yetkililerin tez zamanda bu çirkinliği önlemesini ve aslına uygun olarak Minarenin yapılmasını istiyoruz.
GÖRÜNTÜLERİNİ SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ.
KAYNAK:İKEA

1 Yorum:

saat: 2:25 ÖS , Blogger Unknown dedi ki...

teşekkürler yasemin..
Serdar

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa