25 Mart, 2009

BELGESEL BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ İZNİK' Lİ SERDAR GÜVEN’İN

Türkiye’nin en prestijli film festivallerinden olan, Ankara Uluslararası film festivalinde yönetmenliğini Serdar Güven' in yaptığı Alamet-i Üstüvane isimli belgesel film 1.lik ödülü kazandı.

20. Ankara Uluslararası film festivalinde bu yıl toplam 268 yönetmenin filmi gösterime girdi. 16 ile 20 mart tarihleri arasında Kısa film, animasyon, belgesel, ilk filmler, dünya sinemaları örnekleri gibi 320 filmin gösterimleri 10 gün sürdü.

Ulusal kısa film yarışması, Amatör kategoride 1.lik ödülü alan Alamet-i Üstüvane isimli belgeselin, hem yönetmenliğini, hem kameramanlığını, hem de müziklerini yapan Serdar Güven, 1975 yılında İznik'te doğdu. 1995 yılında Niğde Üniversitesi Makine Bölümü’nden mezun olan Serdar Güven, Belgesel Sinemacılar Birliği'nin gösterim ve festivallerinde aktif katılımcı olarak görev almakta.
Serdar Güven halen 2007 yılında kurduğu Maya Film bünyesinde kendi belgesel projelerini yönetmeye devam ediyor.

Serdar Güven, ödül alan belgeselinin konusunun “Üstüvanelik" olduğunu, artık günümüz lunapark ve panayırlarında "insan emeği ve ustalığına" dayalı tek "eğlence" unsuru olduğunu söyledi.
Yunanistan ve Hindistan kökenli bir akrobasi sanatı olan üstüvanelik Türkiye’de şu anda bireysel gönüllülük ve çabalarla var olabilen, nostaljik bir panayır eğlenceliği konumunda.

Film, Türkiye'nin en eski ve şu an gösteri yapan iki üstüvane ustasından; Bekir Akça ve oğlu Tahir Akça'nın lunapark ve panayırlarda geçen bir sezonluk yaşam döngülerine tanıklık ederken, diğer yandan gösterilerin yapıldığı panayır ve lunaparklara dikkat çekiliyor ve günümüzün değişen eğlence anlayışı irdeleniyor.

Yönetmenliğini yine Serdar Güven'in yaptığı " Dondurmam Mandadan " belgeseli 2008 yılında uluslar arası çevre film festivalinde 2.lik, UNDP/ Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Belgesel Film Ödülü ve 20. Uluslararası Ankara Film Festivalinde ödül almıştı.


Kaynak: www.iznikrehber.com

1 Yorum:

saat: 8:42 ÖS , Blogger sinerji dedi ki...

tebrik ederim...

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa