26 Aralık, 2006

MEDENİYET VE ÖZGÜRLÜK

Bursa'nın İznik ilçesi Roma,Bizans,Selçukluve Osmanlı medeniyetlerini içersinde barındırmış,dini merkezlik ve başkentlik yapmış bir ilçedir.
Dolayısıyla buralarda yapılan kazılar neticesinde ,bu medeniyetlere ait çeşitli tarihi eserler yeryüzüne çıkartılmış ve bunlar ,gerek İznik Müzesinde(Nilüfer Hatun imarethanesi),gerekse açık müzelerde( ve hatta başka ülke ve şehir müzelerinde )sergilenmektedir.
Çocukluğumdan beri görmüş olmama rağmen,lise yıllarımda ressim ve sanat tarihi öğretmenlerim (sayın Eyüp Ömer Yüksel ve Nejat doğramacı) sayesinde bu eserlere farklı gözlerle ve sanat açısından bakmayı öğrendim.Derslerimizin çoğu bu tarihi eserleri gezmekle ve tarihimizi tanımakla geçmiştir.Lahitler,sikkeler,çömlekler,çiniler ve heykeller.
İznik Müzesi gibi diğer müzelerde de bunlar mevcuttur.O şehrin medeniyetini arkeoloji müzelerini gezerek öğrenebiliriz.Bu müzeleri gezen yerli ve yabancı turistler bunları hayranlıkla ve merakla izlerler.Ama seyrederken akıllarına asla cinsellik gelmez(İznik Müzesinde Kafası olmayan çıplak erkek heykelleri vardır).
Anadolu,Türkiye cumhuriyeti kuruluncaya kadar ne medeniyetler görmüş,ne savaşlar geçirmiştir.Bu yüzdende Anadolu medeniyetler ülkesi olarak bilinir.
Yıllarca bu sanatın içinde yaşamış,bunu kitaplara konu etmiş,dünyaya adını duyurmuş bir milletin çocuğu olarak gurur duyuyorum.
Ancak hangi zihniyet/se sanatın sanat olmaktan çıkartılmasını,bunu tükaka gibi gösterilmesini ister gibi bir hal alıyorlar.
Vatandaşlık Bilgisi kitabından çıkartılan Eugene Delacroix'in ''Halka Yol Gösteren özgürlük''resminden bahsediyorum.
fransız Devrimini sembolize eden bu resim,çocukların ruhsal durumlarını bozabilir düşüncesiyle mi,yoksa Fransaya,karşı düşünce taşıyan kişilerin işgüzarlığından mı kitaplardan çıkartıldı anlıyamadım.
Savaş sırasında elbisesi parçalanmış bir kadının göğsü gözüküyor diye çıkartılmanın yerine ,keşke bir boyayla çarşaf giydirilseydi diye düşünmedim değil(tıpkı barby bebeğe türban takıp eline seccade verilerek yapılan okul çantaları gibi).
Özgürlük kadının göğsünde mi yoksa kafalarda mı?
Eğer göğüslerdeyse,bütün müzelerimizde bulunan çıplak erkek heykellerini kaldıralım yada üzerlerini giydirelim.
Eğer özgürlük sanatta değilse,ülkemize PİCASSO'nun resim sergisini,lEONARDO DA VİNCİ'nin mekanik sergisini getirmeyelim.Getirmiş olsakta çocuklarımızı buralara götürmeyelim.
Ama yok özgürlük kafalarda ise,siz önlerine sunun isteyen istediği gibi algılasın.
Ben İznik gibi bir medeniyet ilçesinde doğmuşve büyümüş olmakla,sanatın bu kadar içinde yaşamış olmakla,özgürlüğün kafalarda olduğuna inanmakla gurur duyuyorum

Yasemin Gürtürk

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa