21 Ocak, 2007

HEPİMİZ SUÇLUYUZ

Anadolu toprakları kurulduğundan beri, üzerinde çeşitli medeniyetler barındırmış.Alevisi, kürtü, ermenisi, yahudisi, süryanisi, müslümanı. Bu günlere kardeş duygular içinde gelmişiz.

Mutlaka hepimizin evinin yanında bir başka dinden, bir başka inanıştan yada bir başka siyasal görüşten komşumuz vardır. Aynı masaya oturmuş, sohbeti paylaşmış,kahve içmişizdir.Nedeni tek bayrak altında toplanmamız.Bu bayrakta bu topraklarda hepimize yeter.

Şimdi neler oluyor bize? Bunca yıldır kardeş gibi yetiştiğimiz insanlara bakış açımız neden değişiyor?

Paylaşılmayan ne? Neden düşmanlaştık, ne oldu bize?
Konuşmayı paylaşamıyoruz,düşünceyi paylaşamıyoruz.''bizim gibi düşünmeyen bizden değildir''mantığıyla yaşıyoruz.

Konuşan, fikrini, düşüncesini söyleyen aydın insanlar susturulmaya çalışılıyor.
Kimler susturuyor;cahiller.

Elleri kalem yerine tabanca tutan, beyinleri fikir yerine düşmanlık üreten,bedenleri koşmak, yenişeyler üretmek yerine maşa olarak kullanılanlar.

Peki bunun suçlusu kim?

Belki hepimiz.

Önce dinlemeyi öğrenmedik, sadece suçlamayı bildik. Öğrenmeyi denemedik, bize öğretilenlerle yetindik. Okumadık, yorumlamadık,tartışmadık.Tartışmayı bilemEdik, kavgaya dönüştürdük şavaş sandık.Hep korktuk, korkutulduk.

Eli kalem tutanları, başlarındaki ışığı etrafa yayanları vatan haini, düşüncesini söyleyenleri suçlu ilan ettik.
Daha da ileri gittik,görsel medyada flaş haberler yaptık.Köşe yazılarında veryansın ettik.Hep bize uymayanları suçladık, yazdık, çizdik, gösterdik.

Şimdi ne yapıyoruz?
Önce kötü diye yazıp,sonra kurşunlayıp, sonra da ''biz yanlış bilmişiz böyle değilmiş'' mi diyeceğiz*Dedik zaten ve belki de demeğe devam edeceğiz.İşte bu yüzden hepimiz suçluyuz.
Ellerimizi başımızın arasına alıp düşüneceğimize, şapkamızı önümüze koyalım.

Bırakın ışıklar sönmesin. Rengarenk yansın ışıklar. Her renk ışığın görüntüsü başkadır. Siz hangi rengiseverseniz onu yakın.
Ama bırakın, diğer ışıklar kararmasın, sönmesin.Kör kurşun girmesin ışığın camından.Eller kalem tutsun.Düşünceler çiçek gibi açsın.Kuşlar uçsun özgürce, dostluğa.

Kendimize gelelim.Dedelerimizin komşuları bize emanet.Onları bağrımıza basalım.Bu topraklar hepimizin, bu bayrak hepimizin.

Yasemin Gürtürk

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa